• De Maasmechelse wijnhandel Beoliva maakte voor HCMM een selectie van 10 lekkere Portugese wijnen van de wijnhuizen Soito en Marques de Marialva. Met het eindejaar in zicht, het perfecte moment voor het uitkiezen van uw feestwijnen, relatiegeschenken of cadeaus voor familie, vrienden of uzelf.

  De proeverij gemist? Geen paniek want bij Beoliva kan je het hele jaar terecht:  

  Beoliva
  Akkerstraat 20
  3630 Maasmechelen
  info@beoliva.be of 0486/926557

 • Quinta do Soito

  Een klein familiedomein van slechts 6ha dat vanaf 2013 jaar na jaar de mooiste wijnen uit de Dão-regio weet te maken. De wijngaarden van Zé Carlos en Sandra liggen verstopt aan de voet van de Serra de Estrella. Een bergketen, tot 2000m, die de wijngaarden beschermt tegen extreme klimaatomstandigheden.

  1. Soito Sparkling Blanc de Noirs - Bubbels Touriga Nacional Met een rijping van maar liefst 3 jaar, kan deze millesime uit 2017 makkelijk de concurrentie aan met de betere champagnes. Een zachte fijne pareling, Wit fruit en brioche in de neus en een volle, aanhoudende afdronk met crispy zuren. Er zijn slechts 1250 flessen van gebotteld. Dus echt voor de happy few!

  2. Taleiga Branco - Wit Encruzado, sercial, bical en malvasia Een florale neus met verder citrus en tropisch fruit. Zacht van smaak en een frisse aciditeit.

  3. Taleiga Tinto - Rood Touriga Nacional, Alfrocheir, Tinta Roriz, Jaen Puur fruit. Kruidig en aards in de neus. Kers en framboos in de mond.

  4. Soito Encruzado - Wit Encruzado, malvasia Qua neus: mineraal en floraal met wat citrus.

  Qua smaak: Groene appel, citrus en prachtig mooi geïntegreerde eik (15% rijpte voor 6 maanden op Frans eiken vat). Een stevige, gastronomische wijn die het best tot zijn recht komt aan tafel.

  5. Soito Tinto - Rood Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinta Roriz, Jaen Een rijping van 10 maanden in barrique zorgt voor aroma’s van vanille en eik. Vervolgens kers die ook terugkomt in het fruitig smakenpallet samen met gebalanceerde tannine en aciditeit. Een allemansvriend die qua foodpairing breed inzetbaar is.

 •  

  Marques de Marialva

   Dit is één van de gamma’s van Adega de Cantanhede. Deze coöperatieve uit de Bairrada regio werkt samen met meer dan 300 kleine druiventelers uit de regio om jaar na jaar in ieder prijssegment boeiende wijnen op de markt te brengen. De druif die in de regio het meest in de spotlights staat is de baga en wordt door connaisseurs graag vergeleken met de nebiollo of pinot noir.

   6. Blanc de Noirs Baga Brut - Bubbels Ook deze bubbel is, net als de soito, gemaakt van rode druiven. In dit geval de baga. Door het lage persrendement van slechts 30% behoudt men enkel het witte sap. De flessen rijpen gemiddeld een 18-tal maanden ‘sur lattes’, zoals men in de champagne regio zou zeggen. De teroir zorgt voor een krijtige, licht rokerige neus met rode appel en besjes. Het zelfde fruit kunnen we vervolgens ook proeven in combinatie met een fris ingetogen zuurtje.

   7. Arinto Reserva - Wit 100% Arinto. Een druif die gekend staat om zijn fraîcheur krijgt hier héél wat complexiteit mee door een stevige rijping op eiken vaten. Minerale neus met boter, toast en citrus. Bij het proeven: citrus, perzik en eik. Fan van witte wijn met vatrijping? Dan is dit iets voor jou!

   8. Baga Reserva - Rood 100% Baga die voor 9 maanden op Franse eiken vaten mocht rijpen. In de neus: kirsch, bos en balsamico. Qua smaak: kruidnagel, zwarte bosvruchten, mokka, vanille… met vervolgens een afdronk met zachte tannine en mooie aciditeit.

   9. Grande Reserva Tinto – Rood Baga hand in hand met Touriga Nacional en opgevoed in getoaste Franse eiken vaten voor 12 maanden. Complexe neus met kers, framboos, eik, munt, balsamico,…. Bij het proeven is dezelfde complexiteit terug te vinden in combinatie met een correcte aciditeit en droge tannine. Een topper die bovendien per fles opgeborgen zit in een mooie geschenkverpakking!

   10. Singular – Dessert Een versterkte wijn van Touriga Nacional en Baga. Qua stijl en vinificatieproces vergelijkbaar met een late bottled vintage porto. Aardse aroma’s met zwarte kers en donker chocolade. Zoet en zuur houden mekaar in evenwicht. Zeteltje, fleece, stukje kaas of chocolade, …. You get the picture? Per fles opgeborgen in een mooi geschenkdoosje.